Barns visdom. Jag har behövt många högskolepoäng, kurser och över 40-års livserfarenhet för att slutligen – nästan – fatta.

Jag står vid datorn i köket.
Sonen kommer naken redo för ett bad. – Mamma skynda dig, du har en tid att passa?
– Jag: Har jag? Vi har väl ingen tid att passa?
– 6-åring: Jo mamma skynda dig till nuet. Jag är här. Nu.
Lång paus. Jag tappar hakan och tar in budskapet. Släpper blicken från datorn. En gammal själ i en liten kropp tänker jag för mig själv.
– Du har rätt, det här kan vänta. Nu badar vi.

Behövs inga kurser för närvaro för en 6-åring. Små barn äger mindfullness. Livet levs självklart här och nu för dem. Och tro inte att vi kan lura barnen med att låtsas vara närvarande. Halvtitta på telefonen eller barnet. De känner direkt när min och din uppmärksamhet är riktad mot ett annat håll. Eller vad är din erfarenhet?

Ska det skyndas något. Skynda till nuet. Släpp det som varit och komma skall – sen är barnen vuxna och livet är levt. Lyft blicken och se dina nära och kära en extra gång djupt in i ögonen. Där. Just där är livet med dig. För dig.

Vill du lära dig hur finns jag här för dig.