Hathayoga. Vad är det?

Hathayogan är en klassisk yogaform med ursprung ifrån Indien. Jenny Åsenlund är utbildad Hathayoga instruktör via Friskis och Svettis. Grundläggande anatomi ingår i utbildningen. Jenny har 100-tals undervisningstimmar på Friskis i Malmö och uppskattar verkligen att hon nådde ut till en bred målgrupp. Dela glädjen hon känner i yogan och nå ut med inspirerande och tydliga beskrivningar.

Hathayoga står mer för yang dvs styrka, stabilitet. Solen, maskulin energi, värmen och aktivitet. Solhälsningar. Balansövningar. Flöden. Andningsövningar och avslutas med savasanna, vilan.

barnets position

Barnets position. Viloposition som stretchar ut ryggen och jordar.

Yin och yangyoga

PÅ Flow Academy erbjuder Jenny sk yin och yangyoga. Det är en kombination av Hathayogan och yinyogan dvs du får både det stärkande och rogivande i samma klass. Dessa klasser är 75min då de inte avslutas med meditation utan savasanna (vilan) är avslutningen.

 

Stress är den främsta inflammatoriska orsaken och yogan är avstressande. Oavsett yogaform så gör den gott för hälsan, men vi ska alltid anpassa oss efter varje persons förutsättningar. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp och dina förutsättningar. Har du skador meddela alltid din lärare och får du ont berätta, justera och be om en likvärdig position eller ta en paus.

Jenny Åsenlund i Drakens position. Djup i höft, ljumske och lår. Fantastiskt välgörande för löpare, cyklare så väl som stillasittande.

Fotografi av Jenny på Kämpinge stranden i Höllviken. Foto: Charlotte Steneloo.

Krigarposition. Ger stabilitet och styrka. Fokus. Jag brukar kombinera med en målbild för mental träning. Vad är det du vill ta sikte på just nu i livet? Yoga är så mycket mer än asanas dvs positioner. Yoga är ett satt att få reflektera i nuet över livet och öka sin koncentrationskraft och släppa malande tankar.