En underbar varm dryck i vintertider. Innehåller gurkmeja, fantastiskt för tarmarna och antiinflammatoriskt. Jag har i princip alltid en sats guldpasta i kylen, redo att blandas med mjölk. Jag smaksätter ibland kardemumma och ingefära. När jag känner för det lite chili och honung. Svartpeppar finns alltid i för det gör att kroppen lättare tar upp gurkmejan. Ta en paus i vardagen och njut av en välgörande varm kopp.
Guldpasta recept:
- 0,5 dl gurkmeja
- 1 msk torkad eller riven färsk ingefära
- 2 dl vatten
Koka upp blandningen på medelhög värme tills det formas till en krämig pasta. Ställ åt sidan.
Förvara i tät burk i flera veckor i kylen. Tänk på att gurkmeja färgar av sig enormt, i val av burk och när du tillreder. Jag brukar använda en glasburk.
Guldmjölk recept:
- 1 tsk gurkmejapasta. (recept ovan)
- 3 dl mjölk av valfri sort (havre- eller ex. mandelmjölk)
- 0,5–1 tsk kokosolja.
- En nypa svartpeppar.
- En nypa cayennepeppar (ibland).
- Några riv av ingefära (ibland)
- 1/2 tsk mald kardemumma (ibland)
- 1/2 tsk honung.
Blanda alla ingredienser. Låt det koka samma en kort stund o tänk på att röra om så det inte fastnar i botten. Smaka av ingredienserna ibland efter din känsla för stunden.
Sitt ner o njut en stund av den välgörande antiinflammatoriska drycken. Dofta och känn aromen. Det sägs att vi somnar gott med guldmjölk i magen men jag älskar att starta dagen en kylig morgon med guldmjölk.
Må gott,
Jenny