You are currently viewing Recept: Glutenfritt saftigt bröd, på efterfrågan.

Recept: Glutenfritt saftigt bröd, på efterfrågan.

När jag arrangerar kurser och retreats är maten och miljön viktig och genomtänkta. För att vi ska få bästa förutsättningar för att må bra påverkar vår mat och miljön vi vistas i ner på cellnivå.

Min mage gillar inte gluten. Sedan jag slutade med gluten för 5 år sedan fungerar min mage så bra. Visar inget på tester. Men jag tänker att jag är vuxen och väljer min mat själv, jag känner min kropp mer och mer. Så varför inte lyssna på den snarare på vad andra tycker och tänker. Glutenfritt kan även göra gott att äta för allätare.

Senaste retreaten har bakade jag ett glutenfritt bröd som är busenkelt och nyttigt och gott. Jag har bakat mycket glutenfritt och misslyckats ofta. Utan gluten försvinner det det kletiga som håller ihop brödet, så kanske inte så konstigt.

Men ett bröd med svarta bönor och yoghurt/fil ger substans och vätska. När det dessutom bara ska ner i en form och inte behöver jäsa. Ja då är det min typ av bakning, dvs lätt utan massa väntetid mellan jäsningar. Dessutom ett friare recept där jag tillåts använda min kreativitet utan att bördet blir platt som en pannkaka.

Prova att byt ut nöttyper och torkadfrukttyp för variation. Tål du inte nötter byt ut till solrosfrön. Men blir inte rädd för att de blir gröna efter ugnen. Det bara blir så 😉  Jag har även testat bovetemjäl istället för havremjöl. Dock blir brödet mer fast då, men gillar du inte saftigt så använd bovete istället. Också glutenfritt.

Tips från Jenny: Vanligt bröd mår inte bra av förvaras i kylen. Visste du att just glutenfritt ökar sin hållbarhet och blir inte lika torrt snabbt om du förvarar i kylskåp.

Nyfiken på när jag har min nästa retreat? Kolla in min Boka direkt-sida för vad som är aktuellt genom att klicka på ”Boka här” knappen ovan.

Lämna ett svar